Kaupunginjohtaja Petra Theman esittäytyi to. 22.9.2022, klo 12:00-13:00 Uusi, Raaseporin kaupunginjohtaja Petra Theman oli vierailulla yhdistyksessämme torstaina 22.9.2022. Petra Theman esitteli itsensä ja kertoi mitkä tulevat olemaan Raaseporin tulevaisuuden näkymät ja haasteet. Petra Theman sanoi, että Raaseporin painopiste tulee olemaan enemmän lapsiperheissä ja sivistystoimessa. Jäsenet saivat esittää kysymyksiä ja keskustelimme meille kaikille tärkeästä muutoksesta josta olemme saaneet lukea paikallislehdistä. Lehdissä on ilmoitettu että Karjaan Terveyskeskuksen toiminta lakkautetaan ja toiminnot siirtyvät Petra Theman oli vastannut illalla Leenalle sähköpostitse seuraavasti: "Tarkistelin jo tuota bussireittiä ja valitettavasti tilanne on sen osalta sellainen, että asiaa oli jo selvitetty aika paljonkin, mutta vuorot ovat jotenkin sellaiset, ettei bussi ehdi tehdä sairaalakierrosta vuorollaan ilman lisäbusseja/vuoroja, jonka kustannukset arvioitiin ylittävän käytettävissä olevan budjetin. Ikävää ei oota siis sen suhteen. Normaalit korvausmuodot ovat toki käytettävissä, niin kuin epäilinkin." Leena Ruusunen ojensi Petra Themanille vierailun päätteeksi ison ruusun ja Leenan kutomat villasukat. Kiitämme vierailusta ja toivotamme Petra Themanille onnea ja menestystä tässä haastavassa tehtävässä. |
Vanhuspalvelut ja uudistunut Sote joka tulee voimaan 1.1.2023.
Raaseporin vanhuspalvelupäällikkö Kirsi Ala-Jaakkolan vierailu yhdistyksessämme 28.9.2021
Päävastuu sote-palveluista julkisella sektorilla
Päävastuu sote-palveluiden tuottamisesta tulee olemaan julkisella sektorilla. Muut toimijat voivat hyvinvointialueen päätöksen mukaisesti tarvittaessa täydentää palveluja.
Yksityiset yritykset ja kolmas sektori tulevat edelleen olemaan vahvasti mukana sote-sektorilla. Hyvinvointialueilla on kuitenkin oltava riittävästi omaa palvelutuotantoa, jotta ne voivat kaikissa tilanteissa myös itse vastata siitä, että palveluita on riittävästi tarjolla. Näin ollen kokonaisulkoistuksia ei jatkossa voi tehdä.
Sote-palvelujen uudistaminen on nyt toteuttamisvaiheessa. Vastuu palvelujen tuottamisesta siirtyy vuonna 2023 kunnilta hyvinvointialueille.
Hyvinvointialueet ja sote-palvelut
Uudistuksen myötä Suomeen syntyy 21. Hyvinvointialueeseen kuuluvat kaikki sen alueella sijaitsevat kunnat.
Hyvinvointialueiden vastuulle 1.1.2023 siirtyvät palvelut
Muun muassa seuraavat palvelut siirtyvät hyvinvointialueille
- sosiaalihuollon palvelut, esimerkiksi vanhuspalveluiden kotipalvelu ja kotihoito, vammaispalvelut, oppilashuolto (koulukuraattorit, psykologit), lastensuojelu, päihde- ja mielenterveystyö, sosiaalityö, kasvatus- ja perheneuvonta
- terveydenhuollon palvelut, esimerkiksi terveyskeskusten palvelut, hammashuolto, erikoissairaanhoito
- pelastustoimi.
Hyvinvointialue päättää, mitä palveluita se tuottaa itse ja mikä osa palveluista annetaan yksityisen tai kolmannen sektorin hoidettavaksi. Lain mukaan hyvinvointialueen pitää kuitenkin itse tuottaa sote-palveluita. Kaikkea tuotantoa hyvinvointialue ei voi siirtää yksityiselle sektorille.
21 hyvinvointialueen lisäksi Helsinki vastaa omana alueenaan sote- ja pelastustoimen palveluista. HUS-sairaanhoitopiiristä tulee HUS-yhtymä, joka vastaa Helsingin ja Uudenmaan hyvinvointialueiden kanssa erikseen sovittavasta vaativasta erikoissairaanhoidosta. Helsingissä ei asiakkaan tai työntekijän kannalta välttämättä mikään muutu.
Sote- ja maakuntauudistus koetaan laajasti tarpeelliseksi. Suurimpana syynä uudistuksen tarpeeseen on ikärakenteemme, joka lisää väestön ikääntyessä hoivapalvelujen kysyntää. Myös työvoimapula kasvaa, koska nuoremmat ikäluokat pienenevät. Kun tähän vielä yhdistetään kuntien haastava taloudellinen tilanne, on pidetty tärkeänä sitä, että sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa yksittäistä kuntaa laajempi taho.